Декада слов’янських мов 9.11.20-20.11.20

З 9 по 20 листопада в cпеціалізованій школі І-ІІ ступенів №96 ім. О. К. Антонова пройшла декада слов’янських мов.

Мета проведення – національно-патріотичне виховання, формування та розвиток художньо-естетичного смаку, творчих здібностей дітей та молоді, поглиблення знань про слов’янські мови та культуру, розвиток інтересу до предметів гуманітарного циклу, формування в учнів необхідних навчальних компетентностей, розширення світогляду учнів та  вдосконалення уміння працювати в команді.

 Розпочалась декада слов’янських мов у День української писемності та мови. О 9:00 учні школи традиційно приєдналися до ювілейного радіодиктанту національної єдності.

Задля єднання учнів та виховання пошани до різних мов і культур декаду слов’янських мов було розпочато декламуванням вірша Т. Г. Шевченка трьома мовами: українською, польською та російською мовами.

Наступне наше завдання було цікавим для тих хто любить співати, і знайшлися у нас такі «золоті голоси» серед учнів 6 класів, вони творчо віднеслись до цього конкурсу і дуже гарно виконали польською мовою пісню «Hej sokoły».

Також серед учнів 6 класів була проведена інтелектуальна гра, яка була побудована на різних приказках та прислів’ях, казках та взагалі на цікавих запитаннях про країни. Діти не тільки позмагалися, а ще й дізналися багато цікавого для себе. Серед 5 класів був проведений конкурс скоромовок, процес їх вивчення був цікавий і смішний, бо так як усі знають, польська мова багато на слова, які мають у собі такі частинки як «пше» та «пши», дітям дуже було весело вивчати такі скоромовки і вони гарно справилися із заданням.

В рамках декади слов’янських мов було проведено інтелектуальну гру знавців української мови «Мово українська, мово солов’їна», присвячену Дню писемності та мови у 6-В класі. Діти брали участь у вікторині, відгадували слова, добирали синоніми, підбирали частини фразеологізмів і утворювали нові слова. Гра проходила жваво. Діти активно брали участь в усіх конкурсах. Також кожна команда та члени журі створили своє Дерево мови.

Було проведено гру з учнями 6-В «Що ти  знаєш про Польщу та Україну?». Діти мали відгадати назви свят, назви мультфільмів та їх героїв українською та польською мовами, дібрати правильні відповідники до фразеогізмів обома мовами, назвати правильно вітання обома мовами. За кожну відповідь діти отримували прапорці кожної країни, яку вони представляли. Діти активно працювали і виявили чудові знання обох мов.

Протягом декади слов’янських мов вчителями російської мови та зарубіжної літератури було проведено правовий квест, присвячений Всесвітньому дню дитини: у 5-х класах – «Казковий серпантин», у 6-х класах – «Віршовані права», у 7-х класах – «Від мови – до закону». Мета заходу полягала в тому, щоб за допомогою мовних умінь та навичок сприяти формуванню правової культури школярів через ознайомлення з правами та свободами, викладеними в Конвенції про права дитини та прищепити усвідомлення того, що немає прав без обов’язків, а обов’язків – без прав.

Квести пройшли весело та цікаво. Приємно, що під час заходу діти отримали позитивні емоції та гарний настрій. Найактивніші з присутніх були нагороджені призами.

До конкурсу есе на тему «Право бути собою» з російської мови були залучені учні 8-11 класів. Переможцями стали: Горбунова Єсенія, Горбунова Євгенія, Кулешова Марія (11 клас), Лисенко Марія (10 клас), Олійник Тетяна (9-А клас), Жинкіна Анастасія (9-Б клас), Богачов Олександр (8-Б клас), Проскуренко Ірина (8-А клас).

Отже,  тиждень слов’янських мов пройшов на достатньому рівні. Вдалося залучити до активної роботи всі учнівські колективи. Виходячи із поставленої мети, слід зазначити, що учні отримали багато нової та цікавої інформації в процесі виконання поставлених завдань, зуміли продемонструвати свої творчі здібності.             

             

Натисніть, щоб переглянути відео «Радіодиктант 9.11.20 та вірш Т. Г. Шевченка різними мовами»

Натисніть, щоб перглянути відео «Мово українська, мово солов’їна»

Натисніть, щоб переглянути відео «Пісня «Гей соколи» польської мовою»

План проведення декади