Організація харчування

Нормативна база

  • Законів України «Про освіту», «Про повну загальну середню освіту», «Про охорону дитинства», «Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб», «Про статус ветеранів війни, гарантій їх соціального захисту»,
  • Указу Президента України від 17.03.1998 № 197/98 «Про деякі заходи щодо державної підтримки сімей з неповнолітніми дітьми працівників органів внутрішніх справ, які загинули під час виконання службових обов’язків»,
  • постанов Кабінету Міністрів України від 19.06.2002 №856 «Про організацію харчування окремих категорій учнів у загальноосвітніх навчальних закладах», від 02.02.2011 № 116 «Про затвердження Порядку надання послуг з харчування дітей у дошкільних, учнів у загальноосвітніх та професійно-технічних навчальних закладах, операції з надання яких звільняються від обкладення податком на додану вартість», від 24.03.2021 №305 «Про затвердження норм та Порядку організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку», від 26.08.2002 №1243 «Про невідкладні питання діяльності дошкільних та інтернатних навчальних закладів»,
  • рішень Київської міської ради від 09.10.2014 № 271/271 «Про надання додаткових гарантій киянам – учасникам антитерористичної операції та членам їх сімей» (у редакції рішення Київської міської ради від 23.07.2020 №52/9131), від 03.03.2016 118/118 «Про надання додаткових пільг та гарантій сім’ям киян – Героїв Небесної Сотні та киянам – постраждалим учасникам Революції Гідності» (у редакції рішення Київської міської ради від 24.10.2019 № 15/7588), від 15.12.2022 року №5892/5933 «Про надання додаткових пільг та гарантій киянам, які приймали (приймають) участь у заходах, необхідних для забезпечення оборони України, захисту безпеки населення та інтересів держави у зв’язку з військовою агресією російської федерації проти України, членам їх сімей, членам загиблих (померлих) Захисників і Захисниць України»,
  • наказ Міністерства охорони здоров’я України від 25.09.2020 № 2205 «Про затвердження Санітарного регламенту для закладів загальної середньої освіти», зареєстрованого в Міністерстві юстиції  України 10.11.2020 за №1111/35394
  • рішення педагогічної ради від 30.08.2023 №01

Учні, які мають право на безоплатне харчування
(діти пільгових категорій)

  • діти – сироти;
  • діти, позбавлені батьківського піклування;
  • діти з інвалідністю;
  • діти з числа внутрішньо переміщених осіб;
  • діти із сімей, які отримують допомогу відповідно до Закону України “Про державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім’ям”;
  • діти з числа осіб, визначених у статтях 10та 10-1 Закону України “Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту” (діти загиблих (померлих) ветеранів війни;
  • діти загиблих (померлих) Захисників і Захисниць України;
  • діти учасників антитерористичної операції, загиблих (померлих) внаслідок поранення, контузії чи каліцтва, одержаних під час участі в антитерористичній операції та киян-учасників антитерористичної операції, які перебувають в полоні або зникли безвісти;
  • діти працівників внутрішніх органів, які загинули під час виконання службових обов’язків;
  • діти киян – Героїв Небесної Сотні,
  • діти киян – постраждалих учасників Революції Гідності;
  • діти киян-учасників антитерористичної операції;
  • діти киян, які приймали (приймають) участь у заходах, необхідних для забезпечення оборони України, захисту безпеки населення та інтересів держави у зв’язку з військовою агресією російської федерації проти України (діти із сімей загиблих (померлих) киян -Захисників і киянок- Захисниць України).

В Україні завершився перехідний період з впровадження нових стандартів шкільного харчування, тож  з 1 січня 2022 року наша школа  перейшла на нове меню для учнів — «Примірне чотиритижневе сезонне меню для організації одноразового харчування учнів 1 – 4 та 5 – 11 класів загальноосвітніх навчальних закладів Святошинського району м. Києва», розробленого                            згідно шкільного 4-тижневого меню, яке підготувала робоча група на чолі із шеф-кухарем Євгеном Клопотенком та командою проєкту CultFood спільно з технологами, дієтологами та представниками МОЗ.  

Харчування учнів забезпечує ТОВ « ПОНТЕМ.УА».

Діти з задоволенням сприйняли зміни у харчуванні: можливість обирати варіант сніданку з 3 – 4 запропонованих страв по кожній позиції: основне блюдо, салати, фрукти, напій, збільшення корисних і смачних  страв з овочів, салатів,  збільшення асортименту фруктів ( яблука, сливи, банани, апельсини). Учням подобається більшість страв, які готують кухарі закладу, а саме: смачні супи, приправлені духм’яними спеціями, салати з моркви й буряка, з додаванням сиру, часнику, сухої зелені, насіння,  сирні запіканки з яблуками, морквою, ліниві вареники, котлетки у паніровці,  тушковане м’ясо, овочеве рагу, плов з булгуру, макарони з тертим сиром, нагетси з курятини, ароматні компоти з сухофруктів, свіжоморожених ягід з цедрою апельсина та лимона, какао тощо.

Анкетування учнів, батьків щодо організації харчування, асортименту і якості приготування страв у шкільній їдальні, яке проводилося у 2021 році, показало, що більшість учнів користуються послугами їдальні щодня, діти й батьки  задоволені якістю приготування страв, збільшенням  у меню овочів і фруктів, різноманітністю салатів, основних блюд.

Вчителі проводять з учнями бесіди з правильного харчування, вчать споживати корисні продукти та ігнорувати  шкідливі.

Ми за  найздоровішу їжу!