Вправи на розслаблення

Вправи з тілесно-орієнтованої психотерапії.
Рекомендую звернути увагу на те, як реагує ваше тіло на ті страхи, які викликані ситуацією, що склалася. Ми відчуваємо напруження у різних ділянках спини, шиї, рук, ніг. Ми часто не можемо примусити себе розслабитися і подолати емоційне напруження, і, як наслідок – напруження тіла, некомфортний стан. Вправи з тілесно-орієнтованої психотерапії допоможуть вам зняти м’язово-емоційні ущільнення, покращать ваш психоемоційний стан.
І. Почнемо з вправ, які допоможуть подолати стрес, пережити душевні страждання, психотравми.
Причепіть на стіну перед вашими очима, або на стелю картинку з будь-якою плямою. Сядьте зручно (або ляжте). Зробіть кілька глибоких вдихів-видихів. Заплющіть очі. Це допоможе вам вимкнути ліву півкулю, яка весь час щось аналізує. Пригадайте ті приємні місця де вам довелося бувати. Подумки пройдіться, відчуйте насолоду від того місця, де ви знаходитесь. Розслабтеся. Вимкніть зовнішній світ і всі проблеми, відкрийте очі. Покліпайте очима і відчуйте їх присутність у вашому тілі. Подивіться на картинку з плямою, сфокусуйте свій погляд на плямі. Широко-широко відкрийте очі, неначе ви перелякалися, щось побачили страшне на цій плямі. Зробіть цю вправу 5 разів. Одночасно робіть вдих-видих. Розслабтеся.
Далі, дивіться на пляму і робіть очима рухи по колу(20 разів в один бік і 20 разів в другий бік).
Далі, рухи очима вліво-вправо, по діагоналі, вгору-вниз кілька разів. Закінчити цю вправу глибоким диханням. Зосередитись на звуках дихання, розслабитись.
Це вправи за методом Френсін Шапіро, називаються ДПРО (Десенсибілізація та переробка рухом очей). Читаємо в інтернеті.
ІІ.  Наступна вправа з тілесно-орієнтованої психотерапії спрямована на розслаблення м’язів орального спектру – підборіддя, горло, потилиця.
Ми відпрацьовуємо накопичені емоції, розслабляючи м’язи підборіддя, горла, потилиці. Вам доведеться трохи покривлятися перед дзеркалом. Дивимося на себе у дзеркало і уявляємо, що нам дуже хочеться плакати, навіть ревти уголос. Імітуйте голосний реальний плач з гримасою плачу, викривленням губ, голосним ревом…до імітації блювання.
Згадайте ситуації з життя, коли вам дуже хотілося ревти уголос, але ви стримували себе. Таким чином ви вивільните емоції не тільки з м’язів, а й з підсвідомості.
Приділіть цій вправі кілька хвилин.
III. Далі розслабляємо глибокі м’язи шиї, які неможливо розім’яти руками.
У цій вправі необхідно відтворити гнів, злість; яскраво уявити якусь ситуацію з життя і голосно покричати, можна з слізьми (можна в подушку). Під час цієї вправи м’язи напружуються, потім розслабляються. Можна побити подушку, уявивши об’єкт гніву. Вправу виконувати допоки не відбудеться звичайне «охолодження» від емоцій (відпрацювання емоцій).
IV. Наступна вправа на розслаблення м’язів і органів грудної клітини, плечей, лопаток і всієї руки.
У цій вправі важливим є правильне дихання, спрямоване на глибокий вдих і повний видих. Також, важливо навчитися дихати животом, на відміну від звичайного, грудного дихання.
Для розслаблення м’язів плечового поясу, лопаток, рук необхідно попрацювати над нанесенням ударів (наприклад, використати подушку), пристрасного стискання руками якогось пружного предмету, активне розривання руками якогось предмету.
Під час таких маніпуляцій яскраво уявляйте ситуації з вашого життя, де ви стримували гнів, плач, голосний сміх.
Бажаю вам здоров’я!!!