29.01.2021 р. Виховні заходи, присвячені Дню пам’яті героїв Крут

29 січня 2021 р. у спеціалізованій школі І-ІІІ ступенів № 96 були проведенні виховні заходи з учнями, присвячені Дню пам’яті Героїв Крут.

Зранку була проведена акція «Свічка пам’яті».

Лідери учнівського самоврядування на чолі з президентом школи Ващенко Михайлом допомогли створити у школі атмосферу патріотичності та добра, організувавши виставку малюнків, присвячених юним героям, які загинули під Крутами.

Учні 10-11 класів підготували та презентували проекти «Збройна кампанія 25-29 січня у Бахмачі та Крутах. Також учні написали есе на тему «За що я люблю Україну».

День пам’яті Героїв Крут – ключова дата у модерній історії України, яка вшановує подвиг Окремого Студентського Куреня, що вчинив збройний опір агресії Московщини.

Проте, суто з ідеологічних причин з української історичної пам’яті викреслено героїв ВСЬОГО Північно-Чернігівського фронту Московсько-Української війни 1917-1918 років, насамперед героїв оборони Бахмача.

Але саме бої за Бахмач – 25-26-27-го січня – передували бою під Крутами. Ці бої були масштабнішими, кровопролитнішими та стратегічнішими за Крутянський – з військової точки зору. Бо на 4 доби затримали основні групи військ большевицької Московії: північну – Берзіна, східну – Руднєва та південну – Муравйова.

Усі вцілілі оборонці Бахмача відступили під Крути, де й дали бій об’єднаній групі військ Московії разом із Студентським Куренем – 29-го січня.

Отже, збройна кампанія 25-29 січня у Бахмачі та Крутах є НЕРОЗРИВНОЮ! Без Бахмача не було би Крут. А самі герої Бахмача стали героями Крут. Саме тому Комбатантські об’єднання Армії УНР на еміграції популяризували єдину дату.

Натисніть, щоб переглянути фото