День цивільного захисту

В спеціалізованій школі №96 ім. О. К. Антонова 23 квітня 2019 року було проведено День цивільного захисту.

Учні та педагогічний колектив школи удосконалили свої теоретичні знання і практичні навички щодо дій в умовах екстремальних ситуацій, перевірили здатність грамотно і чітко діяти , щоб захистити своє здоров’я та життя.

На першому уроці у цікавій та змістовній формі класні керівники розповіли дітям про необхідність дотримання правил пожежної безпеки в побуті, під час подорожі до лісу та про небезпеку, яку несуть у собі вибухові знахідки, план дій під час радіаційної небезпеки, про правила поведінки на водоймах.

Протягом дня учні мали змогу переглянути виставки плакатів, стіннівок, малюнків; практично ознайомитися із засобами захисту органів дихання та шкіри.

Учні 10-11 класів підготували та провели цікавий квест для 5-9 класів, на якому учні виявили знання та вміння дій в умовах екстремальних ситуацій.

Завершальним етапом була евакуація школи, де учні і вчителі продемонстрували обізнаність і підготовку з цивільного захисту населення на випадок надзвичайних ситуацій.

 День цивільного захисту під гаслом «Допомогти! Врятувати! Запобігти! Бути обізнаним!» проведено цікаво та повчально.   Усі переконалися в тому, що отримані знання знадобляться у повсякденному житті.

Звіт-доповідь

про підсумки проведення Дня цивільного захисту

23.04.2019 р.

 

На виконання плану роботи Управління освіти, молоді та спорту Святошинської районної в місті Києві державної адміністрації на квітень, плану роботи школи, з метою практичної перевірки рівня всебічної підготовки учасників освітнього процесу та працівників школи з цивільного захисту, наказу по школі від 12.04.2019 р. № 59 «Про підготовку та проведення «Дня цивільного захисту» в навчальному закладі» та з метою практичної перевірки рівня всебічної підготовки об’єктів галузі з цивільного захисту 23.04.2019 р. в школі було проведено День цивільного захисту.

Основними цілями та завданнями проведення Дня цивільного захисту було:

— Практична перевірка здатності учнів та педагогічного колективу грамотно і чітко діяти за сигналами оповіщення ЦЗ для захисту свого здоров’я та життя при виникненні надзвичайних ситуацій техногенного, природного та воєнного характеру, можливих терористичних актів,   вміння   користуватися   засобами   колективного   та індивідуального захисту;

—  Формування у свідомості дітей відчуття колективної та особистої безпеки, обов’язкового дотримання правил безпечної поведінки, впевненості у ефективності заходів, які проводяться цивільним захистом;

— Формування  в учнів високих морально-психологічних якостей:  відваги, мужності, витримки, ініціативи, спритності.

До участі в проведенні  Дня цивільного захисту було залучено керівний та командно-навчальний склад ЦЗ школи, особовий склад невоєнізованих формувань ЦЗ та весь постійний склад та учнів 1-11 класів.

Було призначено загальношкільну комісію по проведенню Дня ЦЗ у складі:

  • Голова- Барановська Світлана Михайлівна, заступник директора з навчально-виховної роботи, перший заступник керівника цивільного захисту з оперативних питань;
  • Члени:
  • Фесенко Галина Григорівна, заступник директора з господарчих питань, заступник керівника цивільного захисту з матеріально-технічного забезпечення;
  • Бородіна Ольга Володимирівна, заступник директора з навчально-виховної роботи, заступник керівника цивільного захисту з евакуації;
  • Запольська Галина Валеріївна, заступник директора з навчально-виховної роботи, голова комісії з питань надзвичайних ситуацій;
  • Мамай І.М., вчитель предмету «Захист Вітчизни».

Заступником директора з навчально – виховної роботи, першим заступником керівника цивільного захисту з оперативних питань Барановською С.М. було розроблено та затверджено план проведення Дня цивільного захисту в школі.

На підготовчому етапі відбулося:

  • Складання плану проведення Дня ЦЗ в школі (До 08.04.2019 р.)
  • Ознайомлення педагогічного колективу з планом підготовки та проведення Дня ЦЗ в школі на нараді при директорі (11 квітня 2019 р.);
  • Перевірка та підготовка майна ЦЗ, яку буде використано під час проведення «Дня ЦЗ», перевірка засобів протипожежного захисту, вивчення еваковиходів школи, тренувальна евакуація учасників освітнього процесу, оновлення куточків ЦЗ у кабінетах новими матеріалами та інструкціями з ЦЗ (до 12.04.2019 р.);

Виготовлення найпростіших засобів захисту органів дихання (ватно-марлеві пов’язки, ПТМ-1), заготовлення матеріалів для практичних заходів (протягом квітня 2019 р.).

  • Ознайомлення з правилами поведінки в різних надзвичайних ситуаціях учнів 1-11 класів. Бесіди на класних годинах (8-12 квітня 2019 р.)..
  • Проведення класних годин «Про завдання учнів в період проведення Дня ЦЗ. Правила поведінки в надзвичайних ситуаціях» (До 12 квітня).
  • Підготовка юнаків-інструкторів до проведення Дня ЦЗ під керівництвом вчителя предмету «Захист Вітчизни» Мамая І.М. (До 19 квітня 2019 р.).
  • Проведено конкурс малюнків-пам’яток до Дня ЦЗ серед учнів 1-4 класів (12 квітня 2019 р.).

22 квітня 2019 року було оголошено загальну готовність до Дня ЦЗ.

23 квітня 2018 р. до початку уроків відбулося відкриття Дня ЦЗ.

На першому уроці було проведено єдиний урок з цивільного захисту. На ньому вчителі демонстрували навчальний фільм з цивільного захисту для учнів 5-11 класів.

У вестибюлі школи під керівництвом вчителя предмету «Захист Вітчизни» Мамая І.М. було організовано виставку засобів індивідуального захисту при виникненні надзвичайних ситуацій та ознайомлено з правилами їх використання (09.00-15.00). Учні 1-4 класів протягом дня відвідали виставку та за допомогою учнів 11 класу ознайомилися з її експонатами.

Під час великої перерви (12.20 – 12.40)  для учнів 5-9 класів ЗДНВР Бородіною О.В. та учнями 11 класу було організовано квест за результатами навчань «Дій правильно та рішуче при виникненні надзвичайних ситуацій різного типу»

За сигналом тривоги «Увага всім!» відбулася евакуація учасників освітнього процесу на територію шкільного подвір’я (13.35).

      На шкільному подвір’ї було проведено загальношкільну лінійку для учнів 1-11 класів за участю вчителів, класних керівників, штабу ЦЗ школи, оголошено результати квесту для 5-11 класів та підведено підсумки проведення Дня ЦЗ.

О 14.00 відбувся збір педагогічного складу та учнівського самоврядування для підведення підсумків «Дня Цивільного захисту». Результати проведення заходів «Дня ЦЗ» оприлюднено на сайті школи.